Hello.Do Follow Me? Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again.
Nadhira Ishak

6 May 2012

Test JPJ ?



 
Hello there , ok waa...lama tak updated blog , dah bersarang pon , tapi takpela... hahahah , sibuk memanjang ... ok , harini nak share something yang agak cool la jugak about test jpj yang dulu.... 


Tepat jam 1.00 bermula sesi taklimat ringkas oleh pegawai jpj . Hujan lebat sekitar jam 1.30 hingga 2.00. Aku kena giliran no 30. Alhamdulillah tak terlalu cepat masih cool lagi di situ , tiada muka gusar langsung . Kawan di sebelah aku muka serupa macam tak makan sebulan pon ada , mana taknya dia kena no 6 , so jarak no 6 dengan 30 amat la jauh…tah tah …. No 6 sila pergi ke kereta no 22 , jalan raya . perghh .. . kawan tu punya la ketaq lutut sampai jalan pon dah tak betul dah , betapa kuatnya aura tester jpj tu . kemudian aku masih senyum di situ , aku lihat di sebelah kiri aku ketua jpj ,pergi ke pondok bukit , sambil membawa borang calon … jeng jeng , no 28 , 29 30 31 , sila ambil kereta masing – masing untyuk ke bukit . tudiaaa…. Ambik hang !  masih buat muka selamba , masuk kereta , perbetul sit tak boleh – boleh , huh , cikgu punya marahla , wat la ngn hang ni , perbetui sit tak boleh – boleh ,  pakai belt , masuk gear turun hand break , ok jalan …. Dah sampai di bukit aku cepat - cepat tekan clutch dan break serentak , tarik hand break , tuan jpj cakap angkat tangan . . . ok jalan , waktu tu aku tak jenguk langsung sama ada tayar tu masuk dak dekat garisan warna kuning tu , pakai hentam jaaa….fuh , selesai satu bahagian …. Then duduk sat dalam 2 minit jpj panggil no 29 , 30  , buat parking , gunakan apa yang belajar , masuk dalam kotak tu cun saja angkat tangan…. Senyum lagi aku…. Then terus pergi ke olah gerak… jeng-jeng masuk lagi buat 3 pergerakan , keluar letak balik kereta and pergi ke pondok jpj , aku tengok waaa…. Lulus bahagian 1 ,

Alhamdulillah , walaupun aku tengah demam + flu masih lagi Nampak macam orang sihat , terima kasih my lovely daddy sebab bagi adik minum air revive sebotol besar tu ….kurang sikit demam dan flu waktu tu , tunggu lagi untuk dipanggil bawa ke jalan raya , jeng-jeng duduk dalam 1 minit no 30 pergi ke kereta no 22 , laaa… kancil ka ? aku nak viva ! jangan merungut , cikgu cakap jangan melawan dan bantah apa yang jpj cakap … dengaq jaaa… diam sajaaa….masuk dalam kereta bagi salam , aku tataula dia dengaq ke dak sebab aku bagi pelan ja….

Dan buat 5 benda tu… tiptop , Alhamdulillah so geraklah kereta itu , tah2 kena marah sebab masuk jalan lain , la baru keluaq ja dah kena marah dah ? apa la nasib aku ni ? masih lagi diam , bawa kereta dalam keadaan static :)

Aku tanya "encik nak pergi ke laluan apa ? pergi laluan no 2 , diam jaa… sepatah sajaa… masih teruslagi….  nak belok dah ke jalan dua dia suruh pi petronas , dia kata line no 2 , aku taktau line no 2 tu yang mana so dia tinggikan suara line no 2 yang ni , waktu tu aku rasa macam nak cakap minta maaf encik saya bukan orang sini dan saya memang tak biasa dengan jalan sini ,tapi ingat balik apa cikgu cakap diam jaaa… , aku diam seribu bahasa , waktu aku nak belok ke kanan dia marah tengok masuk gear pon tak kena , hmm…masih diam , aku senyum saja….aku senyum pon dia marah , haisyh ! senyum itu sedekah … salahke saya nak senyum ? senyum itukan manis saja …. Hmmm…… keluar simpang nasib baik tak ada kereta , terus lagi….. jalan dia kata bawa laju sikit  aku masuk gear 4 bawak 60 haaa...! tah2 traffic light , fuh waktu tu enjin mati pulak sebab aku terlepas clutch , hmm.. . kena marah lagi , … ya masih diam….dalam perjalanan nak balik dia Tanya bawa kereta dekat jalan dan berapa kali dah ? aku diam … dia Tanya lagi aku cakap 5 kali…. Dia kata 5 kali bawa kereta masuk gear tak betul lagi bawa macamana ni ? waktu ni , rasa macam nak cakap encik jpj , cikgu saya ajar dengan cermat dan tertib tak marah langsung tegur pon lembut saja… saya masuk gear dengan elok saja , tapi apakan daya nanti aku cakap kang kena pangkah semua haru pulak ! diam seribu bahasa dah sampai ke tempat institut tu , aku pon nak keluar dia kata sat , tulis nama , waktu tulis dia kata nama sedap dah , tapi cara bawa tu kenala bagi sedap juga , terasa tak ? aku buat kering cukup diam saja…hanya senyuman yang diberikan , langsung tak tengok muka dia , lantaklah apa nak jadi janji aku lulus sudah …. Waktu sign aku tengok dia tick lulus ,

Alhamdulillah walaupun kena marah tapi dia baik hati bagi aku lulus terima kasih encik , terus aku jalan pergi ke pondok jpj , bagi borang , waaaa…handsome….macho gila…dah bagi semua dia kata pi dekat pejabat …. Then pergilah aku ke pejabat …. Letak borang , and pergi solat di surau …. Lepas solat agen aku sampai so balik….sampai rumah teruih kepala aku panas suhu badan naik ….  Mak aku kata takpala demam lulus test jpj…. Haiyaaa….buat macamana Allah bagi kejayaan dan kesakitan untuk uji aku . Aku bersyukur padamu Ya Allah apa yang engkau telah beri pada aku. . .
T H E    E N D

P/S : JUST BE YOURSELF :)

Thanks for reading

0 000 pengomen terBAEK :):

Post a Comment

Thanks A lot .

 
Design With Love By Nabila Medan. Edit by NADHIRA ISHAK .