Hello.Do Follow Me? Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again.
Nadhira Ishak

14 October 2012

Episod study :p



heyho , long time no see :D
ok sebenarnya banyak cerita nak share tapi tapi tapi , ala banyaknya tapi ... tak ada masa untuk meng-click "BLOGGER" boooo tak leh blah la , serious , sekarang ni sibuk ja memanjang macam MB pon ada jugak . Tapi takpe aku sibuk ke tak sibuk ke tetap  ada orang kisah ye dak ? kalau kisah pon maybe family or orang yang close saja yang kisahkan pon ... "kisahkan" ya Allah teraburnya Bahasa Melayu saya. mesti orang tanya apa finction gambar yang ada violin ke menda tah tu kan ? yang tu saja taktau nak letak apa , ini blog aku so , suka hati aku la nak letak gambar apa pon. hahaha :p
STOP
Ok first, cuba tengok gambar yang bawah ni .... tanak tengok ? ala , kena tengok jugak ! wajib hahah.... jahatnya . ok bytheway , abaikan muka yang serabai tapi cuba fokuskan dekat buku yang ada gambar banana tu "NAUGHTY BANNY" comel tak ? comel tak ? heeeee :D itu story book group yang dibuat dan cetusan idea oleh shahidah najihah (tudung koko tu) comel kan ? kan ? kan ? nak kenal ? takyah la...hoho , nak kenal jugak isi borang ya :D . 

dari kiri Izaty kazman , nadhira ishak, Miss Lydia , Shahidah Najihah dan Zauwiyah


MILO...
awak awak awak , saya nak cerita la , ada haritu team MILO datang dekat kolej saya la , dia datang nak promosikan keluaran perisan MILO terbaru iaitu MOCHA , dan apa lagi tah saya pon tak ingat. heeee . lepastukan sesiapa yang pergi dekat situ dan cuba main game dia akan dapat free gift iaitu buku dan dapat minum air MILO yang dikatakan sangat memberi tenaga ....
"apa punya ayatla aku buat ni?" 


Presentation of RECEPI BOOK 
ok seperti biasa group assignment lagi , tapi assignment ni pasal makanan . Ya , makan  makan. sedapnya... sambil tap ni kawan tengah cakap "wey , cepatla orang nak pi makan ni , hang tamau ka ? sat la satgi aku pi siap ... hoho" , recepi apa eh ? nanti la saya cerita kawan saya tengah tunggu saya . tata . 

THANKS sebab baca dan ILOVEU :)


Thanks for reading

16 August 2012

FATE is a FATE (takdir) .



Alhamdulillah , hari ini 15 August 2012 bersamaan 27 ramadhan. Ya Allah , kejap sahaja masa itu berputar. Pejam celik - pejam celik dah ramadhan nak pergi , dan datang pula Aidilfitri yang di tunggu oleh semua umat Islam di pelusuk dunia untuk merayakannya. Alhamdulillah , harap semua umat Islam tidak kira dimana ISLAM itu berada sihat walafiat dan sentiasa dilindungi olehNya aminn. 

10 malam terakhir ramadhan , ramai yang sedang beristiqamah , bertadarus , solat tarawih , dan solat-solat sunat yang lain untuk mencari Lailatul Qadar. Ini kerana fitrah kita manusia yang sukakan kebaikan dan kesucian, kerana asal usul kita pun dari Syurga, tempat paling suci.  
Changing from bad to good is a long-term adventure , but it is wonderful . 
Kita patut bersyukur dengan apa yang Allah beri.  Alhamdulillah , terima kasih Ya Allah , Engkau masih memberi aku peluang untuk hidup di dunia ini untuk mengenali Mu dengan lebih dekat , Kekasih Mu (Muhammad SAW) dan mendalami ISLAM.  

Nanti mesti ada orang akan kata , nak jadi Ustazah la pula kan ? berfalsafah pula. Ok  , saya bukan nak jadi Ustazah or what so ever tapi kita kan bersaudara so memang tanggujawab kita sebagai saudara untuk menegur untuk menjadi yang lebih baik dan sebagai peringatan untuk diri saya sendiri. Sesungguhnya manusia mudah alpa mengenai keangunggan ciptaan TuhanNya Yang Maha Esa.
 HIS AMAZING ! SUPERB AMAZING , WE SHOULD PROUD TO BE MUSLIM PEOPLE ! 
In addition , we as a caliph in the earth , we should concern about everything around in this world. It is because , we are human,  we have a fate about something that will happen to us right ?  So , we must accept what kind of fate that come to us in a good or in a bad. Some of my closest friend , got a flying colours in SPM result last year (2011) , and she got a sponsorship from JPA to UK in course of Psychology , now she in INTEC for 2 years preparation before go to UK. But , some of my friend got a flying colour too , but did not get any sponsorship or place in a government University. This is call a fate. Allah know best for us. Allah plan is the best and better and more powerful than our plans. Decision is decision. We as a caliph and a servant to HIM must accept the fate and survive for it. May Allah ease everything. May Allah bless people around us who have done so much for us and those who pray for ours . 
All we need is FAITH and TRUST. 

p/s : I don't know what happen to me just now , just post about something yang terpendam dan terbuku di hati ini yang sudah sekian lama.  


Thanks for reading

14 August 2012

Involuntary Action .




Hello.

comel tak marshmallow tu ? , comel kan heeee .
saya harap orang itu belikan saya marshmallow .
heeee....k. abaikan. FOCUS ! 

Tadi aku masuk bilik kakak, mata ternampak broadband. Lepas tu involuntary action occured. Sumpah tak boleh kawal. Dia macam reflex. Nampak broadband, kena ambik jugak. Tu pasal boleh update ni... HAHA. Nasib baik la dia tinggai. Terima kasih tau. Adik sayang kakak. :)

Anyway. Hari ni baru permulaan nak study study + do an assignment bagai pada waktu senggang dan terluang. (Hang balik cuti punya lama , baru hang nak study hari ni #14.8.12). Memang susah. Dah susah sangat, aku bukak TV Al Hijrah. Boleh la tahan. Masuk jugak ilmu daripada tak masuk langsung. Sebab duduk depan tv, dia tak rasa macam nak terus tak study sebab maybe otak dah set, if depan tv, benda best. Mind-set tu memainkan peranan tinggi. Tapi hampeh takdak yang benda yang aku nak, ulang benda yang sama the whole freaking day. 

Kbye. 

Thanks for reading

6 May 2012

Test JPJ ?



 
Hello there , ok waa...lama tak updated blog , dah bersarang pon , tapi takpela... hahahah , sibuk memanjang ... ok , harini nak share something yang agak cool la jugak about test jpj yang dulu.... 


Tepat jam 1.00 bermula sesi taklimat ringkas oleh pegawai jpj . Hujan lebat sekitar jam 1.30 hingga 2.00. Aku kena giliran no 30. Alhamdulillah tak terlalu cepat masih cool lagi di situ , tiada muka gusar langsung . Kawan di sebelah aku muka serupa macam tak makan sebulan pon ada , mana taknya dia kena no 6 , so jarak no 6 dengan 30 amat la jauh…tah tah …. No 6 sila pergi ke kereta no 22 , jalan raya . perghh .. . kawan tu punya la ketaq lutut sampai jalan pon dah tak betul dah , betapa kuatnya aura tester jpj tu . kemudian aku masih senyum di situ , aku lihat di sebelah kiri aku ketua jpj ,pergi ke pondok bukit , sambil membawa borang calon … jeng jeng , no 28 , 29 30 31 , sila ambil kereta masing – masing untyuk ke bukit . tudiaaa…. Ambik hang !  masih buat muka selamba , masuk kereta , perbetul sit tak boleh – boleh , huh , cikgu punya marahla , wat la ngn hang ni , perbetui sit tak boleh – boleh ,  pakai belt , masuk gear turun hand break , ok jalan …. Dah sampai di bukit aku cepat - cepat tekan clutch dan break serentak , tarik hand break , tuan jpj cakap angkat tangan . . . ok jalan , waktu tu aku tak jenguk langsung sama ada tayar tu masuk dak dekat garisan warna kuning tu , pakai hentam jaaa….fuh , selesai satu bahagian …. Then duduk sat dalam 2 minit jpj panggil no 29 , 30  , buat parking , gunakan apa yang belajar , masuk dalam kotak tu cun saja angkat tangan…. Senyum lagi aku…. Then terus pergi ke olah gerak… jeng-jeng masuk lagi buat 3 pergerakan , keluar letak balik kereta and pergi ke pondok jpj , aku tengok waaa…. Lulus bahagian 1 ,

Alhamdulillah , walaupun aku tengah demam + flu masih lagi Nampak macam orang sihat , terima kasih my lovely daddy sebab bagi adik minum air revive sebotol besar tu ….kurang sikit demam dan flu waktu tu , tunggu lagi untuk dipanggil bawa ke jalan raya , jeng-jeng duduk dalam 1 minit no 30 pergi ke kereta no 22 , laaa… kancil ka ? aku nak viva ! jangan merungut , cikgu cakap jangan melawan dan bantah apa yang jpj cakap … dengaq jaaa… diam sajaaa….masuk dalam kereta bagi salam , aku tataula dia dengaq ke dak sebab aku bagi pelan ja….

Dan buat 5 benda tu… tiptop , Alhamdulillah so geraklah kereta itu , tah2 kena marah sebab masuk jalan lain , la baru keluaq ja dah kena marah dah ? apa la nasib aku ni ? masih lagi diam , bawa kereta dalam keadaan static :)

Aku tanya "encik nak pergi ke laluan apa ? pergi laluan no 2 , diam jaa… sepatah sajaa… masih teruslagi….  nak belok dah ke jalan dua dia suruh pi petronas , dia kata line no 2 , aku taktau line no 2 tu yang mana so dia tinggikan suara line no 2 yang ni , waktu tu aku rasa macam nak cakap minta maaf encik saya bukan orang sini dan saya memang tak biasa dengan jalan sini ,tapi ingat balik apa cikgu cakap diam jaaa… , aku diam seribu bahasa , waktu aku nak belok ke kanan dia marah tengok masuk gear pon tak kena , hmm…masih diam , aku senyum saja….aku senyum pon dia marah , haisyh ! senyum itu sedekah … salahke saya nak senyum ? senyum itukan manis saja …. Hmmm…… keluar simpang nasib baik tak ada kereta , terus lagi….. jalan dia kata bawa laju sikit  aku masuk gear 4 bawak 60 haaa...! tah2 traffic light , fuh waktu tu enjin mati pulak sebab aku terlepas clutch , hmm.. . kena marah lagi , … ya masih diam….dalam perjalanan nak balik dia Tanya bawa kereta dekat jalan dan berapa kali dah ? aku diam … dia Tanya lagi aku cakap 5 kali…. Dia kata 5 kali bawa kereta masuk gear tak betul lagi bawa macamana ni ? waktu ni , rasa macam nak cakap encik jpj , cikgu saya ajar dengan cermat dan tertib tak marah langsung tegur pon lembut saja… saya masuk gear dengan elok saja , tapi apakan daya nanti aku cakap kang kena pangkah semua haru pulak ! diam seribu bahasa dah sampai ke tempat institut tu , aku pon nak keluar dia kata sat , tulis nama , waktu tulis dia kata nama sedap dah , tapi cara bawa tu kenala bagi sedap juga , terasa tak ? aku buat kering cukup diam saja…hanya senyuman yang diberikan , langsung tak tengok muka dia , lantaklah apa nak jadi janji aku lulus sudah …. Waktu sign aku tengok dia tick lulus ,

Alhamdulillah walaupun kena marah tapi dia baik hati bagi aku lulus terima kasih encik , terus aku jalan pergi ke pondok jpj , bagi borang , waaaa…handsome….macho gila…dah bagi semua dia kata pi dekat pejabat …. Then pergilah aku ke pejabat …. Letak borang , and pergi solat di surau …. Lepas solat agen aku sampai so balik….sampai rumah teruih kepala aku panas suhu badan naik ….  Mak aku kata takpala demam lulus test jpj…. Haiyaaa….buat macamana Allah bagi kejayaan dan kesakitan untuk uji aku . Aku bersyukur padamu Ya Allah apa yang engkau telah beri pada aku. . .
T H E    E N D

P/S : JUST BE YOURSELF :)

Thanks for reading

 
Design With Love By Nabila Medan. Edit by NADHIRA ISHAK .